Wednesday, September 8, 2010

Hati tersenyum..


Pagi tenang
Pagi sudah bersiap sedia untuk servis kereta. Ke kedai aksesori kereta baiki alarm. Ke kedai aircond. Check aircond dan pastikan kondisinya bagus. Baik taukey cina ni, tolong check aircond baiki itu ini just for free. FOC. Dalam dunia sekarang ni, tak sangka masih ada yang berhati mulia. Moga dimurahkan rezeki untuk kamu. Walaupun kita berlainan agama. Agar satu hari nanti, dibukakan hati untuk menerima hidayah Allah.

Tenghari yg kalut
Sampai di rumah, masa untuk vacuum kereta. Tolong baba bersihkan dalam kereta dia. Baba kerja, saja bagi surprise utk tersayang. Puas hati bila tengok semua dalam keadaan baik. Keadaan yang bersih membuatkan hati tersenyum puas. Tertidur sekejap. Penat sangat. Sorang-2 kat rumah dari pagi sampai ke petang buat kerja sorang. Baba kerja, dhani n dini kat taska. Layan cerita Lu'Lu. Waahh best sangat tengok cerita ni. So sweet :) memang sweet sangat. Walau cerita komedi, mesej yang disampaikan memang tepat. Owh saya yakin, memang ada manusia yang sebegini. Apa mesej dari cerita ini:

1. walau orang buat jahat kat kita, walau orang pandang rendah kat kita... itu semua tak penting. kita kena sentiasa bersangka baik dengan manusia. Mungkin ada sebab diaorang jadi macam tu.
2. walau berat macammana pun dugaan yang diturunkan untuk kita, sebenarnya ada sesuatu yang lebih baik duk menunggu.
3. walau ianya sukar, tak salah kita mempermudahkan caranya.
4. walau siapa pun kita di mata manusia, kita tetap kita yang Allah sayang.. jika kita pandai menjaga hubungan kita dengan Allah.

"Yang penting, kita kena sentiasa bersangka baik dengan Allah dan juga manusia"

Petang yang hening
Menunggu ketibaan Baba pulang dari kerja. Malam ini rehat dari memasak. Baba nak belanja makan. Emm.. makan apa ya? Dari tadi... hati ku tersenyum riang.... :) Walau penat seharian... tapi saya suka!


No comments: