Monday, October 18, 2010

Indah sungguh indah

Pagi yang indah
Terasa sungguh bersemangat dan tenang pagi ini. Apa mimpi saya semalam sehinggakan pagi ini rasa semangatnya sungguh lain. Cuba mengingati kembali mimpi indah semalam. Ya, pertemuan dengan rakan sekolah. Sahabat lama yang tidak ketemu. Indahnya pertemuan... 20 tahun tidak bertemu dan semalam kerinduan terubat walau hanya dalam mimpi.


Saya mencari gambar lama untuk tatapan di sini. Seusia di awal tahun 1988. Kelihatan sungguh suci murni muka-muka dalam gambar ini. Sudah lama tidak ketemu sahabat. Apa cerita, apa khabar kalian di sana? Moga masing-masing sudah cukup berjaya dalam bidang masing-masing. Saya?? Ya, saya beginilah... siapa sangka saya juga akan jadi seperti cikgu-cikgu kita... Mengajar dan mendidik anak bangsa. Tidak pernah bercita-cita untuk menjadi seorang pendidik. Mungkin rasa tidak layak, mungkin!
Tapi inilah yang harus saya hadapi sekarang. Bukan mudah seperti yang disangkakan... Dan bukan sukar seperti yang diucapkan. Semuanya lahir dari diri kita sendiri. Semuanya dari keikhlasan kita sendiri.

Saya bahagia dengan kehidupan saya sekarang ini. Cukup bahagia!
Dikelilingi dengan para pelajar yang mempunyai pelbagai latar belakang. Berbagai-bagai ragam. Pening kepala!? Hehehhe... tak adalah. Semuanya indah bersama mereka. Seperti adik sendiri.. dan terasa seperti anak sendiri. Oppss.. adakah saya mula merasakan diri sudah tua maka menganggap mereka seperti anak-anak sendiri? heheheh.....

Sahabat, saya doakan yang terbaik untuk kalian... Moga setiap antara kita boleh berbakti untuk masyarakat... untuk agama kita.. dan juga untuk keluarga kita khasnya. Dalam hidup kita senantiasa di uji dengan kenikmatan,kekayaan, kebahagiaan dan juga kesakitan,kesusahan dan juga kemiskinan. Saya teringat dengan kata-kata seseorang :

"Ikhlaskan hati kita bukan sekadar pada ibadah, tapi ikhlaskan juga hati kita dengan setiap ujian yang diterima"

Akhir kata dari saya, ikhlaskan hati kita untuk apa sahaja.....

Salam sayang dari sahabat lama.....

No comments: